Fastighetsägarinfo

Fastighetsägarinformation


Vi som har förmånen att äga stugor på Logarn och vara

medlemmar i Logarns samfällighetsförening har ett

önskemål gemensamt – att tillvaron ska vara så trevlig

som möjligt. För att det ska bli möjligt måste vi alla

hjälpas åt med att visa hänsyn och respekt mot

varandra och området.


I denna information vill vi redovisa några rättigheter

och skyldigheter som finns för att allt ska fungera på

bästa sätt. Vi äger området tillsammans genom ett

exploateringsavtal med dåvarande Tosterö, numera

Strängnäs, kommun. Vi måste därför hjälpas åt att sköta vägar, vatten, friområden och våra egna tomter så att området förblir den pärla det är idag.


Rättigheter och skyldigheter nämnda nedan gäller för samtliga medlemmar. Det är också viktigt att alla andra som besöker området också får informationen. Om det är något som du undrar över eller vill ta upp så tveka inte att ta kontakt med någon i styrelsen. Enklast nås vi via epostadress nedan.


Logarns samfällighetsförening


Logarns samfällighetsförening är en registrerad samfällighet med stadgar. En gång om året, normalt i juni, har föreningen årsstämma. Då väljs styrelse, revisorer och valberedning. På stämman ska behandlas verksamhetsberättelse och bokslut för det gångna verksamhetsåret. Styrelsen lägger fram förslag till verksamhet och budget. Budgeten innehåller förslag på kommande årets medlemsavgifter.


Motioner

Idéer och förslag (motioner) från medlemmarna behandlas också på stämman. För att styrelsen ska ha möjlighet till att behandla inkomna motioner måste dessa ha kommit ordförande tillhanda senast den 15 maj. Det går bra att skicka dessa via epost till info@logarn.se.


Kallelse


Kallelse till stämman sker via föreningens anslagstavla – senast 14 dagar före stämman. Kallelse skickas också via epost och publiceras på webben.

Då stämman är föreningens högst beslutande organ är det viktigt att medlemmarna deltar. På stämman har alla rätt att säga sin mening och genom att välja styrelse kan Du påverka föreningens löpande verksamhet. Varje fastighet har en röst.


Protokoll från årsstämman


Skickas via epost, samt anslås på anslagstavlan.


Stadgar


Föreningens stadgar återfinns här. Sedan denna kopia fastställdes har paragraf 11 justerats så att räkenskapsåret omfattar 1a maj till sista april, istället för kalenderår.


Hemsida


Föreningen har en hemsida på internet (www.logarn.se) som uppdateras löpande. Där finner du normalt aktuella datum och annan information. Du kan också nå föreningen via epostadress nedan.


Medlemsmatrikel


Föreningens medlemmar finns förtecknade på en medlemsmatrikel baserad på adress och fastighetsförteckningen. Målsättningen är att alltid hålla denna uppdaterad och vid behov tillgänglig för medlemmarna. Behöver du en aktuell lista kan du kontakta ordförande eller sekreterare för att få en kopia på papper. Detta pga nya GDPR lagen som säger att den inte får skicka via e-post. Medlemsmatrikeln lämnas endast ut till föreningens medlemmar.


Styrelsen


Styrelsens uppgift är att förvalta området på kort och lång sikt. Naturligtvis är det ofta ekonomin som styr vilka beslut som kan tas. Föreningens i princip enda inkomstkälla är medlemsavgifterna.


Styrelsen består enligt sina stadgar av minst tre ledamöter och tre suppleanter. I årsmötesprotokollet på anslagstavlan och på styrelsesidan framgår vilka som sitter i styrelsen.


Styrelsen arbetar efter en arbetsordning där arbetsuppgifterna för de olika funktionerna stadgas. Tanken är att på detta sätt tydligt fördela styrelsens ansvar och arbete.


När det gäller funktionerna hamn-, badplats- och bastufogde är det deras uppgifter att vara medlemmarnas länk mot styrelsen. Dessa väljs på årsstämman och listas på styrelsesidan här på webben.


Vid förändring av fastighetsuppgifter (ägare, permanentadress, telefonnummer och epostadress) vill vi mycket gärna att detta meddelas till styrelsens sekreterare som ansvarar för medlemsmatrikeln. Det går också bra att skicka detta via epost.


Övriga föreningar i området utanför vårt eget


Torparuddens Samfällighetsförening


Denna förening sköter vägen från riks-55 fram till vägskyltarna som markerar vårt privata område. Varje medlem är enskild medlem i denna förening. Föreningen debiterar årligen en avgift. Mer information på deras hemsida, www.torparudden.se

 

Logarn västerviks samfällighetsförening


Grannföreningen på Torparuddens västra sida. (www.logarnvaestervik.se).


Kråkvilans samfällighetsförening


Grannföreningen som man passerar på vägen mellan 55an och vårt område. (www.krakvilan.se)


Anslagstavlan


Vid infarten till området finns en anslagstavla. Där anslås information från styrelsen.

Vägföreningen samt alla medlemmar får också använda anslagstavlan för information som kan vara till nytta för området.


Våra vägar och trafik


Vägarna i området - från vägskyltarna som markerar vårt privata område och inne i området - ansvarar föreningen för. Det innebär att allt underhåll som snöröjning, saltning, skrapning etc. bekostas av föreningen. Snöröjning sker i samarbete med Torparuddens samfällighetsförening (”Vägföreningen”) som ansvarar för att anlita entreprenör.


Varje fastighetsägare ansvarar för att hålla diken och vägkant framför fastigheten fria från sly, gräs och annat så det inte växer igen. Mindre potthåll i vägarna är vårt gemensamma ansvar att laga och föreningen har normalt sett en grushög vid brevlådorna som man kan använda till ändamålet.


Motortrafik inom området är endast tillåtet för behöriga. Som behöriga räknas boende, deras gäster, samt hantverkare som utför arbeten åt föreningen eller fastighetsägare. I övrigt gäller allemansrätten, vilket ger andra tillträde till området – dock ej med motorfordon. Nöjeskörning med motorfordon är naturligtvis inte tillåtet inom området. Framfart med motorfordon på annat än anlagda vägar (exempelvis stigar i skogen) är inte tillåtet utan styrelsens eller markansvarigs godkännade.


Den högsta tillåtna hastigheten i hela området är 30 km i timmen. Vi uppmanar alla att köra lugnt och varsamt på våra vägar och ber alla att informera gäster och leverantörer/hantverkare om våra regler. Området är fullt av lekande barn, särskilt på sommaren, men också vid andra tider såsom helger och lov. Tänk därför på hastigheten.


Området är heller inte att betrakta som inhägnat område. Det betyder att svenska lagar och regler (och inte minst åldersgränser) gäller för att framföra fordon.


Båtar och bryggor


För mer information om vad som gäller för båtar och bryggor hänvisas till separat information på denna sida


Badplatser


Det finns två badplatser inom området. Den ena finns vid båtbryggorna i Säbyviken. Där finns en liten strand med badbrygga och badflotte, samt grillplats,


Den andra badplatsen finns på nordvästra delen av området, nästan längst ut på udden. Badplatsen nås via väl upptrampad stig som går runt hela udden. Ett utedass finns också i närheten.

 

Båtar skall inte förtöjas vid badbryggan, badflotten eller någon av områdets badstränder. Båttrafik nära badplatserna bör undvikas av säkerhetsskäl.


Besökande badgäster är välkomna, men då till fots eftersom endast behöriga får färdas med motorfordon inom området. Om fastighetsägare får besök skall besökande bil parkeras på den egna tomten.


Bastu


Samfällighetsföreningen har en gemensam bastuanläggning intill båtbryggan vid Logarnsviken. Det finns särskilda regler för användandet som finns anslagna vid bastun. Övriga upplysningar kan fås av särskilt utsedd bastufogde, Se namn på styrelselistan.


Den som avser att basta måste själv säkra att det finns ved på plats.


Vatten


Inom området finns två vattensystem, dricksvatten och bevattningsvatten. Dricksvattnet är tillgängligt året runt för den som erlagt avtalad anslutningsavgift. Föreningens vintervattensystem har dragit fram till tomtgränserna inom området. De flesta medlemmar har mot en avgift anslutit sig till detta system.


Kostnaderna för vintervatten är förhållandevis höga och användandet av dricksvatten skall därför ske med eftertanke. Grundregelrn är att dricksvatten som tappas skall användas inomhus. Det innebär att det inte får användas för att fylla bassänger/pooler, biltvätt och annat som inte normalt sett sker inomhus. Det är heller inte lämpligt att koppla vintervattnet till en utvändig kran av samma anledning.


Inom området finns en person som är ansvarig för vattensystemets löpande drift. Föreningens vattenkvalitet pröva minst 4 gånger per år, vi skickar vattenproverna till Eurofins.


Bevattningsvattnet är normalt sett tillgängligt from maj till oktober (beroende på temperatur). Bevattningsvatten, som innehåller orenat vatten från Mälaren, används med fördel till bevattning inom den egna tomten. Samfälligheten har dragit fram ledning till tomtgräns.


Tidpunkt för av- och påslagning av bevattningsvatten anges normalt på anslagstavlan eller meddelas vid städdagarna. Vi försöker också informera om detta via epost och webb. Det är av stor vikt att samtliga säkrar att kranar är stängda, även när vattnet inte är påslaget, eftersom detta annars ger problem när vattnet slås på under våren.


Friområden


Till Logarns tomtområde hör stora friområden som vi ska vara rädda om. Vår fina udde har en rik blomprakt med flera arter fridlysta växter som givetvis inte får plockas.

Våra gångvägar och stigar är avsedda som promenadstigar. Nöjeskörning med motordrivna fordon får inte förekomma. Hastighetsbegränsningar gäller för samtliga typer av fordon.

Inom området måste alla hundar hållas kopplade och de får inte bada vid våra badplatser förutom vid båtrampen.


Fiske


Vi delar fiskerätten med Logarns Västerviks medlemmar. Områdets omfattning är markerad på den karta som medföljer köpeavtalet.

 

Området sträcker sig efter stranden från gränsen vid Logarn 1 och fram till Logarns Västerviks gräns till Toppvik. En begränsning gäller dock för vatten utanför stamfastigheten Logarn 1:2, detta område är markerat med skyltar i strandkanten.

 

Sedan årsmötesbeslut 2014 gäller inga lokala regler, utan iställe Länsstyrelsens generella regler för samtliga vatten, också enskilda. Regelverket kan studeras närmare på Länsstyrelsens webbplats.


Det är inte tillåtet att fiska från stora badbryggan.


Festdagar


Valborg

 

I samband med valborg anordnas en maj-brasa då vi eldar upp ris om lagt på hög vid pumphuset. Information om firandet anslås på anslagstavlan.

 

Midsommarafton


En midsommarfest anordnas. Alla uppmanas att hjälpa till med att klä midsommarstången på förmiddagen och resa midsommarstången på eftermiddagen. Dans kring midsommarstången, lekar samt lotterier anordnas på eftermiddagen liksom korvservering för barnen. Information om firandet anslås på anslagstavlan


Ris- och trädgårdavfall


På området finns särskilda platser där det är fritt att lämna ris- och trädgårdsavfall.

 

Trädgårdsavfall kan lämnas på två platser. Dessa är delvis på ”platån” mellan båtplatserna och lilla pumphuset, samt vid nordvästra hörnet av ängen i Seglarvägens förlängning där stigen leder över till Logarn Västervik. På övriga allmänna områden är det inte tillåtet.

 

Vid stora pumphuset finns en plats att lämna ris på.  Denna eldas upp när så krävs och på valborgsmässoafton utgör den föreningens majbrasa. Tidigare plats för ris vid midsommarängen skall inte användas. Ris kan lämnas på maj-brasan vid alla tider på året.


Grova grenar, stammar och stubbar, samt byggvirke räknas inte som ris. Löv, jord och sten kan vid behov lämnas på platser som anvisas av styrelsen.

Om fastighetsägare vid bygge eller liknande får schaktmassor över så kan styrelsen också anvisa plats där sådant kan placeras.


Städning av området


Våra friområden måste underhållas och skötas av oss alla tillsammans. Alternativet till detta är att vi måste anlita andra för underhållet vilket skulle medför ökade kostnader för samfälligheten.

 

Med anledning av detta har vi två städhelger, en på våren och en på hösten, då det förväntas att alla medlemmar deltar. Dessa helger utför vi förutbestämda dagsverken och arbetet leds av styrelsen. Vid städdagarna brukar medlemmarna vara uppdelade i grupper varvid varje grupp ansvarar för sitt område under ledning av en utsedd ledare. Vid behov kan flera städdagar utlysas.

 

Information om städdagar och uppdelning anslås på anslagstavlan. Om man är närvarande på någon av städhelgerna görs ett avdrag från årsavgiften om 300 kr för vardera vår och höststädning, totalt 600 kr på ett år. Närvaro krävs för avdrag. Det finns många uppgifter att fylla under städdagen, även för den som av fysiska skäl inte kan arbeta. Detta är också en viktig social sammankomst och ett bra tillfälle att träffa sina grannar, varför föreningen ser det som viktigt att man närvarar.